Το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε στον παραλιακό οικισμό της Λαγκάδας στη Χίο (20102011), σε οικόπεδο επιφανείας 57,25 τ.μ με πλήρη κάλυψη και αφορά την πλήρη επισκευή ενός πέτρινου διώροφου κτιρίου, με χρήση δύο εξοχικών κατοικιών, ανά όροφο.

Στο κτίριο μελέτης, οι βασικότερες επισκευαστικές εργασίες που χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του είναι η αντικατάσταση μεσοπατώματος και στέγης, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονταν με την πάροδο του χρόνου.

Στη συνέχεια με την πρόταση αλλαγής διαρρύθμισης, εξασφαλίζεται καλύτερη λειτουργικότητα για τον άνθρωπο καθώς και η υποδομή για την ανεξάρτητη λειτουργία της κάθε κατοικίας ανά όροφο.

Σκοπός του Έργου ήταν να διατηρηθούν στην πρόταση επισκευής, πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία του υπάρχοντος κτιρίου όπως η τσιμεντοκονία στα δάπεδα εξωτερικά και εσωτερικά, το ξύλινο ραμποτέ στις οροφές, καθώς και οι αποχρώσεις των κουφωμάτων με την χαρακτηριστική δυχρωμία των βυσσινί παντζουριών σε σχέση με τα μπεζ κουφώματα, ώστε να μην αλλοιωθεί το αρχικό παραδοσιακό ύφος. Επίσης, χαρακτηριστικό στοιχείο της επισκευής ήταν το γεγονός ότι επαναχρησιμοποιήθηκαν πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία που προϋπήρχαν, αφού αποκαταστάθηκαν με σεβασμό στην αρχική τους μορφή, όπως τα εσωτερικά κουφώματα, οι πόρτες εισόδου καθώς, αλλά και κάποια κινητά στοιχεία (κρεβάτια, καναπές κτλ).

Όσον αφορά τις νέες κατασκευές, (πρόταση νέας κουζίνας, κατασκευές για νυπτήρες και ντουζιέρες λουτρών), διατηρήθηκε παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ύφος μέσα από σύγχρονες και λιτές γραμμές.

Το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα, κατόπιν μελέτης και επίβλεψης για κάθε λεπτομέρεια κατασκευής, ανέδειξε στοιχεία από το υπάρχων κτίριο, προσδίδοντας του όμως μία πιο σύγχρονη ταυτότητα και εξασφάλισε τη λειτουργικότητα κατόπιν συνεχούς συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες.

Πριν

Μετά